Hartfalen/ coronaire ziekten

Hartfalen / Coronaire ziekten
Het is belangrijk om uw hart en bloedvaten gezond te houden. Bewegen is een van de manieren om dit te doen. Voor mensen die een probleem met hun hart hebben of hebben gehad, is bewegen tijdens en na de revalidatieperiode heel belangrijk om de conditie weer op te bouwen. De fysiotherapeut is bewegingsspecialist en kan u begeleiden naar een goede conditie. Mogelijk heeft u bewegingsangst of loopt u te hard van stapel. Ook hierin begeleidt de fysiotherapeut u. Bewegen is de beste manier om hartfalen te voorkomen, iedere dag een half uur matig intensief bewegen draagt bij aan een goede gezondheid.

In ons team werkt Corné Plug. Hij is een fysiotherapeut die zich gespecialiseerd heeft in de problematiek rondom hartfalen. Hij kan u begeleiden in verbetering van en het leren omgang met klachten voortkomend uit hartfalen. De fysiotherapeut vormt een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten, door u vragen te stellen en u te onderzoeken. Op basis hiervan wordt een op maat gesneden behandelplan opgesteld.

Oefentherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Hiermee worden coördinatie, beweeglijkheid, spierkracht en uithoudingsvermogen vergroot. U doet tijdens een behandeling oefeningen in de praktijk en u oefent thuis. De aanpak hangt af van uw situatie en mogelijkheden. U bouwt geleidelijk aan uw belastbaarheid op. De fysiotherapeut kan u zo nodig naar werk- en sporthervatting begeleiden.

Beweegprogramma Hart

Bewegen met een hartaandoening
Als u hartproblemen hebt gehad, kunt u goed bij de fysiotherapeut terecht voor revalidatie en training. Bij de afronding van uw hartrevalidatietraject hebt ook u informatie gekregen over het belang van bewegen bij uw hartaandoening.

Bewegen is dé manier om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen. Zonder beweging treden klachten juist eerder op en nemen uw mogelijkheden steeds verder af. Bewegen kan uw leven verrijken. Weet u dat slechts 30 minuten per dag bewegen al veel verschil maakt?

Speciaal voor mensen die in het verleden een hartinfarct hebben gehad, een bypassoperatie, dotteringreep, PCI of hartklepoperatie ondergingen én die moeite hebben hun actieve leefstijl te handhaven is in verschillende fysiotherapiepraktijken een beweegprogramma ontwikkeld. Tijdens het programma werkt u samen met uw fysiotherapeut om gezond en verantwoord te leren bewegen.

Wat levert het beweegprogramma u op?
Uw kwaliteit van leven verbetert met een actievere leefstijl. U krijgt een betere conditie en leert verantwoord bewegen. U voelt zich fitter!

Fysiotherapeut: Corné Plug